Skidsektionen ritar om Öregrund | Östhammars Nyheter
  • Så här kan starten av motionstävlingen Gå-lunka-löp se ut när alla springsugna deltagare ger järnet. Närmare 90 personer deltog förra tisdagen. FOTO: MARIA STENUDD
Östhammars Nyheter

Skidsektionen ritar om Öregrund

Förra tisdagen hölls vårens femte och sista springtävling gå-lunka-löp i Öregrund. Intresset var som vanligt stort. Men skidsektionen har fler strängar på sin lyra, de går vidare med backbygget.

ÖREGRUND Ett proppfullt startfält gav sig iväg strax efter kvart över i sex förra tisdagen. Unga och mindre unga löpare siktade på vinst, åldersgränsen nedåt är mellan 2 OCH 3 år medan det uppåt saknas tak. Tävlingssträckorna är från 300 meter till 5 kilometer.

– Vi har försökt utveckla verksamheten på olika sätt under de senaste åren. Med skicross 2011 och sprintbana 2014. Sedan ett par år kör vi de här motionstävlingarna, fem gånger på våren och fem på hösten, säger tränaren Hans-Olov Claesson, ordförande i Öregrunds IK, skidsektionen.

Tisdagar och torsdagar är vanligvis vikta för ungdomsverksamheten. Barnen är enligt Hans-Olov Claesson från nio-tio år och uppåt. Klubben har försökt att skapa variation i träningsupplägget men vill göra mer.

– Öregrund är ju platt som en pannkaka. Vi vill därför bygga den backen ni skrev om tidigare. Då kan vi variera teknikträningen på ett hel annat sätt, men alla kan ha nytta av den i ljusspåret – både förening och allmänhet, säger Hans-Olov Claesson.

Han berättar att de nu fått okay på sin backansökan och får 50 000 kronor från Östhammars kommun och föreningslyftet liksom 10 000 kronor från Lions Club i Öregrund. Resten skjuter klubben till av egna fonderade medel. Men även om klubben redan kontaktat en entrepenör för att frakta och schakta, är det inte riktigt dags ännu att sätta bollen i rullning.

– Vi väntar på att få klartecken på vår marklovsansökan från kommunen. Handläggningstiden är runt tre veckor och vi lämnade i ansökan för 1,5 vecka sedan. Vi väntar in den och sedan är det bara att trycka på knappen, säger Hans-Olov Claesson

Men sannolikt kommer merparten av de tidigare skänkta fyllnadsmassorna att tillföras elljusspåret, precis bakom klubbstugan.

– 2000 kubikmeter är en rejäl hög att flytta på. Vi har även ett annat projekt på gång. Vi kommer att göra en ny dragning av elljusspåret runt en fastighet som just nu ligger mitt på. Det handlar om 350-400 meter. Även där behöver vi göra lite markarbete, avverka och så ny belysning, säger Hans-Olov Claesson.

Den nya dragningen blir dock inte klar till denna vinter. Först nästa säsong, 2016-2017, tror han att de hunnit hela varvet runt.

– Men det blir väldigt bra på många sätt. Som det är nu så används spåret för bilkörning vilket skapar problem för oss när vi lägger spår på vintern. Sedan känns det inte riktigt bra med springande barn i närheten av bilar, säger Hans-Olov Claesson.

Fram till juliuppehållet kör klubben på med två träningar i veckan. Tisdagar handlar det om löpning, styrka och spänst medan torsdagarna helt ägnas åt rullskidor. Sista helgen i juni arrangerar de även ett årligt återkommande läger med deltagare från hela Uppland.

– Vi brukar ha runt 60 deltagare eller flera och det är ett tvådagarsläger. Sedan tar vi ledigt och kommer tillbaka i augusti igen, säger Hans-Olov Claesson.

Rekommenderade artiklar

Värnet skapar tryggare öbor

– Vi har lokalkännedom och hinner leta upp uppställningsplatser, bryggor och rulla ut slang. De 400 liter vatten vi har med oss gör att vi kan börja ett släckningsarbete så tar Öregrund över när de kommer med sin större bil, säger Uno Jansson, numera pensionerad från Räddningsvärnet i Söderboda.

Mediehuset grönt vill ta över ÖN

Lennart Fernström, Fria tidningars grundare och före detta vd, säger att hans nya företag Mediehuset Grönt är beredda att ta över Östhammars Nyheter och Skånes Fria Tidning.

Vridet japanskt i Österby

I lördags var det vernissage i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk. 13 medlemmar från Shiborisällskapet ställer ut sina alster under september.

Fröja inleder med Lindström

Det handlar om, som Ernst Billgren har sagt en gång, ”att få syn på det man redan ser”, säger Hans Lindström, Öregrund om sin senaste utställning.

Industrins kommunbeslut via media

Processen mot att på sikt friklassa Barsebäcksajten rullar vidare. E.ON Kärnkraft Sverige AB är först ut i Sverige med att skapa ett tillfälligt mellanlager, som de kallar interndelslager, för radioaktivt avfall i Kävlinge kommun. Men kommunen känner sig helt överkörd och befarar att avfallet blir kvar.

© 2018 Östhammars Nyheter