På Krutan Live dansar hårdrockare till reggae | Östhammars Nyheter
  • Krutan live är ett tillfälle att umgås över generations- och genregränserna, anser John Strand.
Östhammars Nyheter

På Krutan Live dansar hårdrockare till reggae

Förra helgen arrangerade Krutan Live för andra året i rad. Festivalens tre dagar bjöd på varierat väder och varierad musik för uddens 2 300 besökare. Östhammars Nyheter tog ett snack med arrangören John Strand.

Vad var bäst i år?

Jag är mest nöjd med spridningen på bokningarna. Vi kan ta fredagen som exempel. Vi inledde med en singer/songwriter som Fritjof Norrmo, gick vidare till två renodlade poptjejer som Ambition 17, fortsatte med rock av Hawkings och Johnossi och avslutade med en reggaeartist som Admiral P. Det är en festival med tvära kast men effekten blir fantastisk.

Vad blir effekten?

Effekten blir att jag får se hårdrockare dansa till reggae, och det gör mig så himla glad! Branschfolk pratar ofta om att man måste ”nischa” festivaler – i Östhammar funkar det tvärtom. Det är som i högstadiet, om man bara hade umgåtts med personer med samma kläd- och musikstil som en själv hade man haft två vänner i princip. Jag tror vi umgås mer baserat på moral än intressen här ute. Då blir det fin stämning.

Hände något oväntat?

Jag tror killen som dansade i blöta kallingar och stolt berättade om att han simmat in blev rätt överraskad när han insåg att han pratade med arrangören – min kollega Patrik Engström.

Vad tyckte du själv var bäst på scen?

– Jag tycker det är roligt att se att våra lokala artister utvecklas så mycket. Som Staffan Eson från Norrskedika, hans material har blivit jäkligt fint bara från i fjol. Och Ambition 17 är två tjejer med ambitioner, minst sagt.

Ambition 17 var även den enda kvinnliga bokningen i år. Varför bokar ni så få kvinnor?

– Fram till för två år sedan hade jag aldrig ens funderat på det där. På senare tid har jag börjat reflektera över hur det ser ut på de svenska festivalscenerna och insett att det faktiskt är ett problem. När man inser det börjar man också rannsaka sig själv och hur man arbetar och jag inser att vi kan bli bättre. Det bästa vore väl om vi blev en bidragande positiv faktor i stället, men det är svårt. Det finns för få kvinnor bland Sveriges ”mellanstora” band. Veronica Maggio är för stor för oss liksom.

Har du någon drömbokning för Krutan Live?

– Ebbot var en drömbokning för mig. Han är så genuin. Men jag har ett problem som bokare – jag blir så starstrucked att jag inte ens vågar hälsa på artisterna. Jag vet, det är skitfjantigt. Jag försökte hälsa på Eldkvarn förra året men det blev inte alls bra. Jag stammade och betedde mig som en 14-åring. Nu bad jag en bandkoordinator presentera mig för Ebbot, då blev det lättare. Jag sade att jag var glad att han var där, och att det kändes speciellt för mig.

Rekommenderade artiklar

Upprustning av Källör kan dröja

Bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör får vänta med att påbörja upprustning av den slitna fastigheten. Arkitektfirman Millimeter arkitekter godtar inte kommunens förslag på avtal mellan de tre parterna.

Värnet skapar tryggare öbor

– Vi har lokalkännedom och hinner leta upp uppställningsplatser, bryggor och rulla ut slang. De 400 liter vatten vi har med oss gör att vi kan börja ett släckningsarbete så tar Öregrund över när de kommer med sin större bil, säger Uno Jansson, numera pensionerad från Räddningsvärnet i Söderboda.

Mediehuset grönt vill ta över ÖN

Lennart Fernström, Fria tidningars grundare och före detta vd, säger att hans nya företag Mediehuset Grönt är beredda att ta över Östhammars Nyheter och Skånes Fria Tidning.

© 2018 Östhammars Nyheter