Problemen på Edsvägen ska lösas | Östhammars Nyheter
Östhammars Nyheter

Problemen på Edsvägen ska lösas

En boende klämde fingrarna i en badrumsdörr och fick föras till sjukhus. Dörrlås som krånglar vid fel tillfällen. Exempel på allvarliga problem på äldreboendet som kommunen lovar att åtgärda.

ÖSTHAMMAR Sommaren har varit besvärlig för boende och anställda på äldreboendet Edsvägen 16. Även anhöriga till de boende tycker att äldreboendet dras med för många ”barnsjukdomar” som skyndsamt bör åtgärdas. Det mest akuta är de farliga skjutbara dörrarna till duschrummen med toalett som enligt en anhörig man utgör en allvarlig säkerhetsrisk.

– Jag förstår inte att dörrleverantören har fått leverera dörrar med en så stor klämrisk, säger den anhörige.

Hans fru råkade riktigt illa ut och klämde fingrarna när hon skulle stänga de skjutbara dörrarna.

– Det vart rätt illa. Hon slog sönder fingrarna och fick vara en hel natt på Akademiska, förklarar den anhörige.

Någon form av broms eller klämlist skulle minska risken för klämskador, menar den anhörige som tillägger att dörrleverantören borde stå för kostnaden att komplettera samtliga dörrar till lägenheternas toaletter med klämskydd.

– Det borde vara ett fel i grundkonstruktionen på ett äldreboende. Kommunen ska inte behöva stå för den kostnaden, någon måste ta tag i det, menar den anhörige.

Kenneth Lindholm, socialchef i Östhammars kommun, arbetar inte direkt med tekniska frågor på äldreboendet men kan ändå ge lugnande besked om dörrarna.

– En del har åtgärdats omedelbart och det finns en planering för att åtgärda fler, säger han.

Enligt Thomas Tidstrand, förvaltare på tekniska kontoret med ansvar för bland annat äldreboenden och skolfastigheter, är en komplettering av dörrarna är beställd till den avdelning där behoven bedöms vara störst.

– Jag känner till att det skedde en klämolycka för ett tag sedan. När vi får vetskap om en sådan sak agerar vi. Vi på tekniska sidan har regelbundna möten med socialförvaltningen, verksamheten på äldreboendet och IT-kontoret, förklarar Thomas Tidstrand.

Eftersom äldreboendet är rätt nybyggt är det viktigt att slå larm om fel som uppdagas innan garantitiden gått ut, menar Tidstrand.

När det uppdagas fel blir det en diskussion mellan kommunen, entreprenören som byggt fastigheten och underleverantören av materialet vem som ska stå för kostnader och arbetsinsatser.

– Det är nu vi ligger på. Vi måste hitta felen innan garantitiden går ut. När det gäller klämlist eller liknande för dörrarna ska byggfirman eller deras leverantör stå för arbetet, tillägger Thomas Tidstrand.

Den anhörige till kvinnan som fick en klämskada anser också att det finns problem med låsen till dörrarna som försvårar för personal som behöver komma in snabbt i en lägenhet om en boende är i behov av hjälp.

– När låsen inte fungerar som de ska är det en stor riskfaktor för de dementa.

Han anser att kommunen missade en hel del när de fick granska ritningarna innan byggstarten eftersom antalet fel är så pass många. Det hade varit bättre att påtala bristerna då än i efterhand, menar han.

Dörrlåsen är i alla fall något som Thomas Tidstrand har koll på:

– Leverantören ska komma ut och titta på lägenhetslåsen och senare utbilda de anställda på äldreboendet, läser han sig till ur ett dokument som en kollega sammanställt.

Det har även framförts kritik mot för hög värme i gemensamma utrymmen under varma sommardagar. Kenneth Lindholm, socialchef, förklarar det med inkörningsproblem.

– Det är första sommaren för äldreboendet och ventilationen ska ställas in efter en inkörningstid. Vi har köpt in portabla kylaggregat för att klara av värmen.

Rekommenderade artiklar

Upprustning av Källör kan dröja

Bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör får vänta med att påbörja upprustning av den slitna fastigheten. Arkitektfirman Millimeter arkitekter godtar inte kommunens förslag på avtal mellan de tre parterna.

Nilsson uttagen i EM–truppen

Alundaryttaren Conny Nilsson är en av fyra ryttare som tävlar för Sverige i EM i reining, som avgörs i augusti i tyska Aachen.

© 2018 Östhammars Nyheter