Mediehuset grönt vill ta över ÖN | Östhammars Nyheter
  • Delar av Syres medarbetare från vänster Malin Bergendal, Benita Eklund, Simon Nummela, Jan-Åke Eriksson och längst bort Lennart Fernström.
Östhammars Nyheter

Mediehuset grönt vill ta över ÖN

Förra veckan meddelade Fria tidningars verksamhetsledare Marcella Simms att tre av kooperativets tidningar läggs ner, en av dessa är Östhammars Nyheter, ÖN. I onsdags gick Mediehuset grönt ut med ett erbjudande om att köpa två av tre tidningar.

Mediehuset öppnar upp för köp av två av de tre tidningar kooperativet Fria Tidningar planerar att lägga ner vid årsskiftet. Mediehuset Grönt ger idag ut tidningen Syre.

– Eftersom ett par av oss på Syre har en bakgrund på Fria Tidningar vet vi att dessa tidningar har en stor potential om de sköts rätt. Och eftersom vi på mindre än fem månader fått närmare 9 000 prenumeranter på Syre vet vi också att det fortfarande finns stor efterfrågan på tidningar utanför den brunrödblåa röran, skriver Lennart Fernström i en kommentar på Facebook.

I ett mail till de anställda i kooperativet framgår att erbjudandet rör även de anställda. Vi /.../ är beredda att ta över SKA, [Skånes Fria Tidning], inklusive den personal som själva vill följa med och driva den vidare. Det skulle rädda tidningen och bespara er avvecklingskostnaderna. Vår plan är egentligen att dra igång lokalt i Göteborg, som svar på GPs, [Göteborgspostens], bruna sväng, men skulle då istället föra över de resurserna på att rädda SKA. Vi är även bereda att diskutera något liknande för ÖN och andra tidningar som ni behöver bli av med eller lägga ner.”

– Det behövs en större mångfald och den här typen av tidningar behövs. I grunden känner jag mig helt trygg i att det går att få fart och efterfrågan på en sådan här tidning, säger Lennart Fernström till Dygnet Runt.

Han säger att de kan gå in med kort varsel men allra senast vid årsskiftet och tror sig veta varför varför kooperativets upplagor sjunker.

– Man har inte haft en hållbar strategi i upplagearbetet och marknadsarbetet, säger Lennart Fernström.

Marcella Simms på Fria Tidningar kommenterar kort erbjudandet.

– Vi har ett styrelsemöte imorgon. Vi får ta ställning till det då. Men det finns komplikationer eftersom Fria-tidningarna hänger ihop. Så det är inte glasklart hur man ska göra i så fall, säger Marcella Simms till Dygnet runt.

Kooperativet har tidigare erbjudit de anställda på ÖN att köpa tidningen men då priset hittills varit långt från marknadsmässigt har erbjudandet avvisats. Anledningen till att tidningarna läggs ner är enligt Marcella Simms färre annonser och alltför låga upplagor. I stället vill man renodla verksamheten och hoppas åtgärden ska ge de möjligheter de behöver för att satsa på de fem kvarvarande titlarna.

– Fria Tidningar bildades med större mångfald i media som en av två huvudmålsättningar. Om den målsättningen finns kvar hos Fria vill vi gärna hjälpa till så att mångfalden ökar och inte minskar, skriver Lennart Fernström på Facebook.

Rekommenderade artiklar

Värnet skapar tryggare öbor

– Vi har lokalkännedom och hinner leta upp uppställningsplatser, bryggor och rulla ut slang. De 400 liter vatten vi har med oss gör att vi kan börja ett släckningsarbete så tar Öregrund över när de kommer med sin större bil, säger Uno Jansson, numera pensionerad från Räddningsvärnet i Söderboda.

Skidsektionen ritar om Öregrund

Förra tisdagen hölls vårens femte och sista springtävling gå-lunka-löp i Öregrund. Men skidsektionen har fler strängar på sin lyra, de går vidare med backbygget.

Vridet japanskt i Österby

I lördags var det vernissage i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk. 13 medlemmar från Shiborisällskapet ställer ut sina alster under september.

Fröja inleder med Lindström

Det handlar om, som Ernst Billgren har sagt en gång, ”att få syn på det man redan ser”, säger Hans Lindström, Öregrund om sin senaste utställning.

Industrins kommunbeslut via media

Processen mot att på sikt friklassa Barsebäcksajten rullar vidare. E.ON Kärnkraft Sverige AB är först ut i Sverige med att skapa ett tillfälligt mellanlager, som de kallar interndelslager, för radioaktivt avfall i Kävlinge kommun. Men kommunen känner sig helt överkörd och befarar att avfallet blir kvar.

© 2018 Östhammars Nyheter