Värnet skapar tryggare öbor | Östhammars Nyheter
  • Arbetet blev betydligt lättare när värnet fick garage och egen bil. Tidigare var larminsatserna helt beorende av att det fanns dragkrok på lånade bilar.
Östhammars Nyheter

Värnet skapar tryggare öbor

Gräsö Räddningsvärn har funnits sedan 1970-talet. Då fick de frivilliga i värnet reda sig med en släpkärra, några hinkar och spadar. Nu är läget ett helt annat.

GRÄSÖ – Det mal ju lite sakta men nu kommer det nya grejer hela tiden. Vi har hjärtstartare, syrgas, riktigt mycket slang och den finaste sprutan i regionen. Vi klarar nog ganska skapliga bränder med det vi har. Släpet är helt nytt och folkabussen, ja du ser ju själv, säger Uno Jansson som varit med i Räddningsvärnet sedan starten men som nu pensionerat sig från verksamheten:

– Nu har jag lämnat över till det yngre gardet, har liksom fallit för åldersstrecket.

Han berättar mycket levande om hur det började. Dåvarande brandchefen, Curt Rahm, var inte nöjd med de långa utryckningstiderna och drog igång initiativet under 1970-talet. Men det byggde på frivilliginsatser och egna bilar med dragkrokar.

– Vi hade ju bara ett släp då. med slang, pump och vattentunnor. Senare fick vi garaget, samtidigt gick Länsförsäkringar in så vi kunde köpa den första bilen. Tror vi fick 60 000 kronor om jag minns rätt, det var 1998–99, säger Uno Jansson.

Enligt Uno Jansson har det aldrig varit svårt att få ihop tillräckligt många frivilliga till Räddningsvärnet i Söderboda. De har sedan starten varit runt dussinet aktiva som åkt på de larm de fått. Och redan från starten har upplägget varit det samma. Söderboda och Öregrund får larmen samtidigt. Väldigt ofta hinner de frivilliga fram före Räddningstjänsten.

– Vi har lokalkännedom och hinner leta upp uppställningsplatser, bryggor och rulla ut slang. De 400 liter vatten vi har med oss gör att vi kan börja ett släckningsarbete, så tar Öregrund över när de kommer med sin större bil, säger Uno Jansson.

Mest tycker han att det har känts bra att kunna hjälpa till under alla år men det finns även svåra saker att minnas.

– Jag åkte på en drunkning precis i början, en kompis som jag umgicks med. Det var riktigt jobbigt och så ett självmord vid ett senare tillfälle. Sedan har det mest varit gräsbränder och hus ett par gånger. Ja, och så en mc-olycka för inte så länge sedan, precis utanför där jag bor. Han dog också, säger Uno Jansson lite tyst.

Tekniken har förbättrats och förändrats under åren. Tidigare gick larmet vid gamla skolan, någon från värnet behövde ta sig dit och ringa Uppsala. Nu för tiden får de 13 som ingår i värnet ett sms.

– Alla som kan åker på larmen. Tidigare har de flesta rekryterats runt Söderboda och närområdet men nu har vi faktiskt en från Norrboda. Vi hoppas att få in frivilliga så att vi får bättre täckning även dagtid. Många av oss jobbar på fastlandet på dagarna, säger Daniel Brundin, som är samordnare vid Räddningsvärnet.

Daniel Brundin själv är utbildad sjuksköterska och tillhör den första grupp i värnet som fått gå den IVPA-utbildning, I väntan på ambulans, som alla deltidsbrandmän får gå. Utbildningen ges av landstinget i Uppsala län. Med den utbildningen i ryggen kan de ge syrgas, sätta svalgtub, nackkrage och använda hjärtstartare.

– Vi har velat ha den här kompetensen länge för att kunna öka tryggheten här ute, sommartid är det exempelvis många fler som rör sig på ön. En fråga som bland annat har drivits av Skärgårdsrådet. Vi har två till i värnet som vill gå den, vi får se när det går att ordna. Alla jobbar ju heltid och vi fick möjlighet att gå den en lördag men det berodde helt och hållet på frivilliginsatser vid ambulansen i Östhammar, säger Daniel Brundin.

Samtliga i värnet har gått en utbildning i hjärt- och lungräddning. Men med den nya utrustningen och fördjupade utbildningen sedan drygt ett halvår tillbaka, kan även värnet åka på IVPA-larmen.

– Värnet kan vara på rull inom fem till åtta minuter. Ofta åker två före och så kommer några efter. Från Öregrund tar det kanske 20 till 25 minuter till norra delen av ön. Är det norr om färjelägret är vi först på plats, är det söder om kommer vi ungefär samtidigt, säger Daniel Brundin.

Förutom de mindre mängder vatten som bilarna för med sig, hämtar både värn och Räddningstjänsten vatten från havet under utlarmning. Enligt Uno Jansson fanns det tidigare branddammar på ett par platser på ön men de har försvunnit allt eftersom.

– Ofta vet vi var vi kan komma ner efter vatten så det har fungerat rätt bra men ibland blir det långt. Det har hänt att vi fått rulla ut närmare en kilometer slang eller tvingats använda bilarna för att hämta vatten, säger Uno Jansson.

Daniel Brundin som är ”utflyttad”, det vill säga inte Gräsöbo sedan födseln, håller med Uno Jansson.

– Alla här omkring hittar alla vägar och små grusvägar, där känner jag att jag ofta är rätt lost. Och även om det fungerar att hämta vatten från sjön så är det vattnet bräckt, vilket sliter på utrustningen, säger han.

De som söker sig till Räddningsvärnet i Söderboda är traditionellt män. Men även det vill Daniel Brundin ändra på.

– Vi behöver bredda rekryteringen och som jag sa tidigare få täckning dagtid. Jag har varit i kontakt med några kvinnor vars män är med och hoppas att de kan dela på frivilliginsatserna. Är den ena på arbetet kan kanske den andra ta det, säger Daniel Brundin.

Vad var det som fick dig att börja med detta för snart tre år sedan?

– Jag hörde talas om det redan när jag flyttade hit och så brann ett hus en bit bort, det kändes bara så dumt att inte kunna hjälpa till. Nästa gång är det kanske jag som behöver hjälp, säger Daniel Brundin.

Rekommenderade artiklar

Ännu inga frivilliga som anmält intresse

Brottsofferjouren i Uppsala-Knivsta-Håbo rymmer namnet till trots, tre kommuner till sedan ett tid. Även, som ÖN skrivit tidigare, kommunerna Östhammar, Tierp och Älvkarleby ingår eller kommer att ingå i jourens ansvarsområde. Vi ringer upp en av jourens samorodnare, juristen Elin Demont för att se hur det går.

Avvisar köp med hänvisning till rättslig tvist

Kooperativet Fria Tidningars verksamhetsledare Marcella Simms kommenterade förra veckan köperbjudandet från Mediehuset Grönt med att det skulle hanteras under kooperativets styrelsemöte i slutet av veckan. Den här veckan följer vi upp ärendet.

Mediehuset grönt vill ta över ÖN

Lennart Fernström, Fria tidningars grundare och före detta vd, säger att hans nya företag Mediehuset Grönt är beredda att ta över Östhammars Nyheter och Skånes Fria Tidning.

Skidsektionen ritar om Öregrund

Förra tisdagen hölls vårens femte och sista springtävling gå-lunka-löp i Öregrund. Men skidsektionen har fler strängar på sin lyra, de går vidare med backbygget.

Vridet japanskt i Österby

I lördags var det vernissage i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk. 13 medlemmar från Shiborisällskapet ställer ut sina alster under september.

© 2018 Östhammars Nyheter