Fler sommarboende än fastboende krävs för fiberanslutning | Östhammars Nyheter
Östhammars Nyheter

Fler sommarboende än fastboende krävs för fiberanslutning

650 hushåll behöver ansluta sig för att fiberaktören IP-only ska sätta spaden i marken på Gräsö. ”En tuff uppgift men inte omöjlig”, menar bredbandsgruppen i Gräsö skärgårdsråd.

GRÄSÖ – Ja, det är inte vi som kräver, kravet ställs av IP-only. De behöver närmare 70 procent av hushållen och bidragen för att kunna gå vidare med det här. En tuff uppgift men inte omöjlig, säger Matts Eriksson från bredbandsgruppen.

Utmaningen består i att få med de deltidsboende eller sommarboende. Siffran för de fast boende uppgår till 300 hushåll. Men Matts Eriksson är optimistisk, han tror att många deltidsboende kan tänka sig att ansluta sig.

– 17 900 kronor är ett väldigt bra pris för fiber, även om det är en hel del pengar. När bredbandsgruppen började titta på det 2012 – då låg priserna på 20 000 till 25 000 kronor, säger Matts Eriksson.

Priset inkluderar fiber ända fram till husväggen. Enligt Matts Eriksson går ett erbjudande ut från fiberaktören till alla fastighetsägare på Gräsö i veckan som kommer. Skärgårdsgruppen följer sedan upp med ett eget brev.

Svarstiden är enligt Matts Eriksson begränsad men får de tillräckligt många positiva svar kan arbetet inledas redan under nästa år.

– Du betalar inget förrän du har anslutningen klar. Så det är inte aktuellt med att de startar upp något som sedan inte slutförs. Man ska inte dra för stora växlar på Telias nedläggning av kopparn men många härute har ADSL eller mobilt bredband och täckningen varierar kraftigt på ön, säger Matts Eriksson.

Bredbandsgruppen lobbade för fiberanslutning under Gräsö julmarknad i helgen. Flyers och en skylt stöttade verksamheten.

– Det är SKB Näringsliv som har hjälpt oss med trycksaker och skylt. Och i somras hade de några sommarjobbare som knackade dörr. Under julmarknaden var runt 90 procent av dem vi pratade med positiva, säger Matts Eriksson.

ÖN kommer att följa upp ärendet framöver.

Rekommenderade artiklar

Cancerstudie kan bli aktuell i Östhammar

I tisdags arrangerade Kärnavfallsrådet ett seminarium i Stockholm på temat: Miljörörelsens kärnavfallssekretariat, milkas, bjöd själva in professor Christopher Busby som, menar de, tillför andra perspektiv än inbjudna föreläsare vid seminariet.

Industrins kommunbeslut via media

Processen mot att på sikt friklassa Barsebäcksajten rullar vidare. E.ON Kärnkraft Sverige AB är först ut i Sverige med att skapa ett tillfälligt mellanlager, som de kallar interndelslager, för radioaktivt avfall i Kävlinge kommun. Men kommunen känner sig helt överkörd och befarar att avfallet blir kvar.

”Ett styrkebesked för vår metod”

I april förra året skrev ÖN om den totalt förödande kritik Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, riktade mot driften av Svensk Kärnbränslehantering AB:s, SKB:s, kärntekniska anläggningar Clab och SFR. Vi gör en uppföljning med anledning av att Finland får klartecken för sitt slutförvar och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ger sitt preliminära stöd till platsvalet Forsmark.

Riskfaktorn för lågdosstrålning kan komma att fördubblas

Tidningen följer upp förra veckans artikel om Christopher Busby och pratar vidare med Anders Wiebert vid strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och en representant för den nationella och internationella forskningsvärlden inom stråskyddsområdet. Läs även aktuell debatt.

© 2018 Östhammars Nyheter