Stark VM-debut för John Nyström | Östhammars Nyheter
  • John Nyström far fram på stadion i Lodz där VM-deltävling 1 i superenduro ska avgöras.
  • Stilstudie av John Nyström, Öregrund, som VM-debutant i superenduro.
Östhammars Nyheter

Stark VM-debut för John Nyström

John Nyström från Öregrund slutade på 15:e plats när första VM-deltävlingen i Prestigeklassen i superenduro avgjordes.

– Det var lite oväntat och roligt. Jag tycker om motocross och att tävla mot varandra sida vid sida, säger John.

SUPERENDURO Superenduro är en blandning av motocross och enduro som John Nyström, tävlande för Östhammars MK, verkligen gillar. Och senast lyckades han prestera när det verkligen gällde. I lördags avgjordes den första VM-deltävlingen i superenduro för säsongen 2015/2016. John Nyström, bosatt i Öregrund och tävlande för Östhammar, var på plats i Lodz, Polen, där tävlingen skulle avgöras. För Nyströms del bestod dagen av träning, tidskval och kval. John Nyström lyckades komma bland de sex bästa av 16 startande i kvalet och var genom det klar för final i en VM-deltävling. Den första för John Nyström som seniorförare. Väl där fick John Nyström kriga mot världsleliten för att hänga med.

– Mentala anspänningen var helt fruktansvärd. Jag hade hög puls när jag körde.

En bra körning utan vurpor och tidstillägg räckte till plats 15 bland 16 startande efter tre körda heat, vilket gav tre VM-poäng i debuten. John Nyström var förberedd på att det skulle bli tufft och ser finalplatsen som en bonus.

– Jag var tvungen att höja mig en nivå, berättar han.

En dryg månad innan VM-premiären bestämde sig John Nyström för att genom ett s k ”wild-card” kvalificera sig till tävlingen. Förberedelserna har mest bestått av motocrosskörning hemma i Östhammars kommun. I Sverige är superenduro långt ifrån lika stort som i Tyskland och Polen.

– I Sverige har vi bara en SM-deltävling annars har det inte funnits så många andra tävlingar här i superenduro, säger John Nyström.

Nyström har kört en del tidigare i Tyskland men får ändå anses som en nykomling i sporten. Nästa VM-deltävling körs i tyska Riesa 2 januari. John Nyström planerar för start där.

Övriga svenska förare som tävlade i finalen var Andreas Linusson som slutade åtta totalt efter att ha nått placeringarna 13, 4, 6 i de tre heaten. Martin Larsson slutade på 14:e plats totalt genom placeringarna 12, 16, 13 i finalheaten. Cody Webb, USA, vann VM-deltävlingen knappt före Jonny Walker, Storbritannien.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Östhammars Nyheter