Lovande brottarbröder tar för sig | Östhammars Nyheter
  • Thanawut Ylijääskö, Östhammars brottarklubb, femma från vänster längst fram, på en samling med ungdomslandslagstruppen.
  • Krig på mattan men lek hemma. Thanawut och Elis Ylijääskö gillar verkligen brottning.
Östhammars Nyheter

Lovande brottarbröder tar för sig

Bröderna Thanawut och Elis Ylijääskö tillhör de mest talangfulla unga brottarna i Sverige.

Thanawut Ylijääskö blev nyligen uttagen till ungdomslandslaget i fristilsbrottning – en gren som han normalt inte tränar alls.

BROTTNING Östhammars brottarklubb, ÖBK, fortsätter att ta fram unga löften, under ledning av tränaren Eduard Aplevich. Senast i raden är Elis, 12 år, och Thanawut, 14 år, med Ylijääskö som efternamn. Grekisk-romersk stil är huvudgrenen för Thanawut. Trots det lyckades han ta hem ett brons i ungdoms-SM i fristilsbrottning tidígare i år. Senaste meriten är ett lagsilver för Sverige i Helsinki open, som avgjordes sista helgen i november.

– Jag bara kör på, säger Thanawut, när han ska förklara framgångarna på senare tid.

Hemma i Örkälla utanför Skyttorp bor Elis och Thanawut tillsammans med sin pappa Kristian och mamma Sompong.

Thanawut tävlar i viktklassen herrar ungdom 50 kg. Elis tävlar i pojkar 38 kg. I drygt fyra år har de satsat på brottning.

– Elis är den som vunnit mest av bröderna, säger Kristian Ylijääskö.

Och lillebror Elis var faktiskt den som började först av bröderna med brottning. Först i Uppsala och lite senare i Östhammar.

-– Martti Pietiläinen, en släkting, bjöd in oss till Östhammar, förklarar Kristian och tillägger att Martti är pappa till finska landslagsbrottaren Ismo Piteiläinen som inledde sin brottarkarriär i ÖBK.

Och när Elis brottade ner storebror Thanawut på gräsmattan hemma i Örkälla, ville även Thanawut börja med brottning. Nu har det gått fyra år och bröderna lever för sporten. Träningen ger dem lugn och harmoni samt ork att koncentrera sig på skolan.

– Skolan är viktig, intygar Kristian Ylijääskö.

– Jag gillar skolan. Vill ha en bra karriär både för brottningen och sedan när jag söker jobb, förklarar Thanawut.

Kristian tillägger att i den åldern som bröderna är i är resultaten inte så viktiga.

– Det kommer först när de är 15 år. Då börjar det bli viktigt med resultaten. Det händer att brottare då börjar banta för att hamna i rätt viktklass.

Thanawut och Elis tränar fem dagar i veckan, varav varannan vecka i Östhammar och varannan i Uppsala eller Upplands Väsby. Främsta anledningen till det är för att få god sparring.

– Både Elis och Thanawut möter brottare som är lite större än de själva. Därför är det bra att de tävlar i högre viktklasser, säger Kristian Ylijääskö.

Nästa stora tävling för Thanawut är ungdoms-SM i grekisk-romersk stil, 12-14 februari i Malmö. Men för tillfället är det julvila.

– Vi har tidigare åkt till Glentons mästarmöte i Skåne men vi avstår i år. Det ligger nära jul ock det kostar att åka också, säger Kristian Ylijääskö och tillägger att alla bilresor till och från tävling och träning är det som familjen Ylijääskö lägger mest pengar på.

Något Kristian är imponerad av är brödernas kämpaglöd.

– Och inför DM i februrai i år fick vi reda på kvällen innan tävlingen att min pappa hade dött. Vi hade familjemöte och jag sa att de inte behövde tävla, men de kom de fram till att deras farfar hade velat att de skulle tävla. De ställde upp med sorgeband och vann guld bägge två, det var stort, de ger aldrig upp, säger Kristian.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Östhammars Nyheter