Han kommenterade när han fick slutsatserna från en utredning som tittade på att återkalla uppehållstillstånd över Bristande Vandel -Ett svårt att transportera uttryck som grovt innebär att ha ett felaktigt sätt att leva, dåligt moraliskt beteende eller vara av dåligt anseende.
”De flesta som kommer till Sverige är helt ärliga,” sade Forssell. ”Men en viktig grundläggande princip är att de som begår brott och uppför sig inte ska vara här. Det är avgörande för medborgarnas förtroende för migrationspolitiken.”
Nyckelpunkter: Vad finns i Sveriges nya ”dåliga uppförande” -förslag för uppehållstillstånd?
Undersökningen slutade utan att föreslå en lista över vad som kan utgöra Bristande Vandellämnar det upp till migrationsmyndigheterna och domstolen att göra en övergripande bedömning.
Men Robert Schött, domaren som ledde utredningen, gav några exempel, till exempel att missbruka välfärdssystemet genom förmåner som fuskar även i fall då det inte funnits någon domstol, vägrade att betala skulder eller inte kunna redovisa ens inkomst.
Framför utredningen hade det varit oenighet mellan regeringens koalitionspartners om huruvida saker som allvarliga drogmissbruk bör inkluderas eller inte.
Schötte sa att missbruk ”i sig själv” inte skulle räkna som Bristande Vandelsåvida inte personen i fråga vägrar den vård och stöd som samhället erbjuder.
Undersökningen föreslår också att göra det möjligt att avvisa eller återkalla ett tillstånd om innehavaren har gjort uttalanden som är straffbara med lag eller hotar allmän ordning.
Det skulle också vara möjligt att återkalla tillstånd av andra skäl, till exempel om tillståndet är baserat på falsk information som medvetet tillhandahålls av till exempel en arbetsgivare eller familjemedlem. För närvarande kan tillstånd återkallas om den sökande personligen har lämnat falsk information.
Undersökningen föreslår också skrotningsregler som begränsar möjligheten att återkalla uppehållstillstånd baserat på hur länge utlänningen har bott i Sverige.
Om det godkänns är tanken att de nya lagarna träder i kraft den 1 juli 2026.