Måste regeringen lägga ut nya lagar till samråd?
Ja. Regeringsinstrumentet, eller regeringsformenen av Sveriges fyra konstitutionella lagar, ålägger en berningskraveller ett ”krav att gå igenom en förberedande scen”, på all ny regeringslagstiftning.
”Vid utarbetande av regeringsuppgifter ska nödvändiga information och uttalanden erhållas från de berörda myndigheterna,” läser texten till regeringens instrument. ”Information och uttalanden ska också erhållas från kommuner i den utsträckning nödvändig. Föreningar och individer ska också ges möjlighet att uttrycka sina åsikter i den utsträckning nödvändig.”
Vem uppmanas att göra inlägg när en lag läggs ut för samråd?
När regeringen har fått slutsatserna från regeringens utredning om en föreslagen ny lag skickar den rapporten och dess förslag till samråd eller försumlig till de relevanta myndigheter eller organisationer, kommuner och andra intressenter, som sedan kan lämna in remissvar, eller ”svar”.
Den regeringsavdelningen som ansvarar för den nya lagen kommer att utarbeta en lista över organisationer och individer som den specifikt ber att göra ett inlägg.
Dessa kallas remissinstanser och den fullständiga texten till deras inlägg publiceras automatiskt från regeringens webbplats som ägnas åt den nya lagen.
Kan individer och organisationer ge inlägg även om de inte blir ombedda att göra det?
Ja. Den senaste regeringens instruktion om hur konsultationer fungerar i landet betonar att ”varje person som har en åsikt” har rätt att lämna in.
”Det är inte bara de remissinstanser som har fått förfrågningar om att lämna inlagor som kan ge sitt yttrande om förslaget, ”Det står.” Möjligheten att uttrycka en synvinkel på ett förslag är alltid öppen för varje person som har en åsikt. ”
Alla inlagor, både inbjudna och inte inbjudna, förblir på posten inom regeringsavdelningen och blir en del av underskidaden underliggande beslutsprocessen bakom den nya lagen.
Hur gör du ett underkastelse?
Du kan hitta det samråd du vill bidra till på listan över alla nuvarande pågående samråd på regeringens webbplats.
Längst ner i samrådsdokumentet för den lag du vill kommentera kommer det att finnas en e -postadress som ges till vilken inlagor ska skickas.
För det samråd som lanserades i slutet av januari på ”strängare krav på svenskt medborgarskap”, till exempel, bör inlagor skickas till ju.remissvar@regeringskansliet.se senast 1 april, med en kopia som skickas till ju.l7@regingskansliet.se och konsultationens kod JU2025/00118 Inkluderade i ämnet.
Inlämningen ska skickas i två versioner, en i ett redigerbart format som Word, och det andra i ett icke-redigerbart format, till exempel en PDF-fil.