Vad finns i Sveriges nya ”dåliga uppförande” -förslag för uppehållstillstånd?

Erik Lindgren

Vad finns i Sveriges nya "dåliga uppförande" -förslag för uppehållstillstånd?

Ett bra beteendebehov? Vad är det?

Den föreslagna utredningen återinförde det goda beteendekravet som fanns i svensk migrationslag före 2005, som kallas på svenska som vandelskrav.

Detta innebär att alla referenser till levnadssät (livsstil) och missskötsamhet (felaktig uppförande) i svensk migrationslag, utlänningslagen, skulle istället ersättas med VANDEL. Mer specifikt utlänningar med Bristande Vandelungefär ett felaktigt sätt att leva, skulle inte längre kvalificera sig för ett tillstånd.

Utöver detta föreslog utredningen en officiell definition av invandla I juridiska termer, som är en något vag term för att beskriva god moral eller uppförande.

Den officiella definitionen skulle vara ”ett krav på att en utlänning lever på ett ärligt och ansvarsfullt sätt”, vilket, säger det, innebär att ”utlänningarna måste följa tillämpliga stadgar och domar och andra beslut från domstolar och myndigheter som är verkställbara i Sverige”.

Hur exakt skulle det nya kravet tillämpas?

Det nya kravet kan användas både när man beslutar om ett tillstånd ska beviljas i första hand och om ett befintligt tillstånd ska återkallas eller inte.

I båda fallen skulle den större bilden beaktas, med en titt på de sökandes beteende som helhet snarare än att avvisa tillstånd för enskilda åtgärder.

Exempel som tillhandahålls av utredningschefen Robert Schött på presskonferensen som presenterar utredningsrapporten inkluderar följande:

Schött listade också exempel som en utlänning som inte kan förklara var deras inkomst kommer från eller ”oordningligt beteende kopplat till missbruk eller missbruk”.

Han tillade att beroende i sig inte skulle övervägas Bristande Vandelmen en invandrare som uppförde sig på ett farligt eller grovt antisocialt sätt och till exempel hade vägrat att acceptera hjälp och stöd för deras beroende kunde ses som att ha ett felaktigt sätt att leva.

Undersökningsrapporten tillägger också att sökandes anledning till att vara i Sverige kommer att vägas mot deras livsstil. Detta innebär att människor som har en stark grund för att vara i Sverige (till exempel kopplade till deras situation i Sverige och i sitt hemland) bara skulle få sitt tillstånd att avvisas för Bristande Vandel Om argumenten mot att deras tillstånd beviljas är starkare än argumenten till deras fördel.

”Enligt vår åsikt bör det bara vara möjligt att avvisa en sådan ansökan om invandla-Baserade skäl i exceptionella fall, såvida de inte har begått ett brott, ”lyder rapporten.

Sökande som ansöker om ett tillstånd på svagare grunder kan dock få sitt tillstånd avvisat för något mindre allvarligt.

Vissa saker skulle väga tyngre än andra, till exempel en ovilja att betala skulder skulle ”väga relativt kraftigt mot” ett tillstånd som beviljas, vilket skulle gynna bedrägeri eller utgöra ett terrorhot.

Störande beteende kopplat till missbruk eller missbruk skulle å andra sidan bara räkna om den sökande hade någon annan indikation på ett felaktigt sätt att leva.

Om den sökande har särskilt starka förbindelser till Sverige eller har barn i Sverige, skulle det beaktas och kan väga till deras fördel.

Undersökningen föreslår också att göra det möjligt att avvisa eller återkalla ett tillstånd om innehavaren har gjort uttalanden som är straffbara med lag eller hotar allmän ordning. Dessa kan inkludera uttalanden som redan kan bestraffas enligt lag, liksom uttalanden som, tillsammans med annan information eller sammanhang, ses som ett hot mot svensk säkerhet.

Det skulle också vara möjligt att återkalla tillstånd av andra skäl, till exempel om tillståndet är baserat på falsk information som medvetet tillhandahålls av till exempel en arbetsgivare eller familjemedlem. För närvarande kan tillstånd återkallas om den sökande personligen har lämnat falsk information.

Undersökningen föreslår också skrotningsregler som begränsar möjligheten att återkalla uppehållstillstånd baserat på hur länge utlänningen har bott i Sverige.

Vilka tillstånd skulle påverkas av det nya förslaget?

Tillstånd för familjemedlemmar till en svensk eller en tillståndsinnehavare (ibland kallad inofficiellt som sambo Tillstånd baserat på det svenska ordet för en samboande partner) skulle inkluderas, liksom arbetstillstånd och permanenta uppehållstillstånd.

Det nya förslaget skulle inte omfatta tillstånd för forskning, högre utbildning, vissa praktikplatser, volontärarbete eller AU-pararbete. Det skulle inte heller täcka vissa specialtillstånd som EU Blue -kortet, tillstånd för intern rörelse inom ett företag (IKT -tillstånd) eller tillstånd för säsongsarbetare).

Det skulle inte heller inkludera flyktingar som omfattas av olika regler.

När kommer detta att träda i kraft?

Det är bara ett förslag för tillfället, även om det är troligt att det kommer att antas i lag eftersom resultaten av utredningen i stort sett är i linje med regeringen och Sverige demokraternas syften med reformen.

Om förslaget går igenom har det ett föreslaget implementeringsdatum den 1 juli 2026.