’A Trust Breaker’: Utländska tekniska arbetare Kampanj mot New Swedish Citizenship Law

Erik Lindgren

'A Trust Breaker': Utländska tekniska arbetare Kampanj mot New Swedish Citizenship Law

USA: s nationella räckte till andra högkvalificerade mjukvaruproffs som bad dem att underteckna ett gemensamt brev som fördömde Sveriges nya lag som stramar medborgarskapskraven, som han hoppas kunna skicka in som ett inlämning till samrådet om lagen.

”Jag har varit mycket förvånad och nöjd med den volym av underskrifter som vi har fått och känslan bakom det,” sa han till det lokala. ”Vi är på drygt 130 underskrifter just nu, vilket är mycket mer än jag förväntade mig, för jag sänder inte detta. Det här går bara igenom Whisper Networks of Immigrants in Tech i Sverige.”

Han sa att det hade varit viktigt för honom att brevet bara undertecknas av mycket skickliga tekniska arbetare som detta, tror han, kommer att öka dess inverkan.

”Människor som inte är mycket skickliga arbetare, citerar Unquote, har kommit till mig och frågat:” Kan vi öppna detta för alla? ” Vilket är förståeligt. Men jag ville verkligen att detta brev skulle fokusera på högutbildade arbetare och tekniska arbetare, rent för att få regeringens uppmärksamhet. ”

”Jag tror att om det var lite bredare, skulle det vara mycket lättare för migrationsministern att avfärda feedbacken och vara som,” Tja, naturligtvis kommer invandrare att motsätta sig denna skärpning ”.”

Han sa att han hade försökt få människor i ledande befattningar, några av dem direktörsnivå och också för att få underskrifter från AI-fokuserade personer, grundare och verkställande direktörer.

”Jag har sett några av dessa jobbroller komma in, så jag tror att det kommer att se bra ut,” sade han.

Brevet, som du kan läsa här, hävdar att Sveriges nuvarande krav på fem års hemvist för medborgarskap har varit ”En ovärderlig differentierare i tävlingen om skicklig utländsk arbetskraft ”, och som utvidgade väntan till åtta eller till och med nio år, skulle göra Sverige mycket mindre attraktiv.

Samtidigt skulle beslutet att tillämpa de nya reglerna retroaktivt, utan övergångsarrangemang, ”Skada vår relation med staten ”, vilket negativt påverkar förtroendet för svenska institutioner.

Peterson berättade för det lokala att han hade flyttats för att samla underskrifter eftersom ”det verkade som om någon verkligen fångade eller uppmärksammade” vad han såg som en ”allmän missnöje” bland sina kollegor i teknikindustrin vid förändringarna i medborgarskapet och migrationslagen.

När han läste migrationsminister Johan Forssell hävdade i det lokala att högkvalificerade arbetare inte skulle avskräckas från att komma till Sverige, kände han sig tvungen att ge bevis på motsatsen.

”Jag tror att du pekar blankt frågade honom: ’Tror du att dessa förändringar kommer att ha en negativ inverkan på att locka utländsk talang?’, Och han sa: ’Nej, det är inte vad vi hör’.”

Målet med brevet, som Peterson avser att underkasta sig regeringens samråd är ”att formulera motstånd mot de särskilda reglerna på ett sätt som förhoppningsvis kommer att fånga regeringens uppmärksamhet genom att fokusera det mycket snävt på mycket skickliga arbetare”.

Han sa att beslutet att tillämpa lagen retroaktivt var ”nummer ett” -frågan som ilskade mycket skickliga utländska arbetare i Sverige.

”All the people that I talked to who would be affected by this, and even those who have already gone through the process and wouldn’t even be affected, feel like it’s unfair that they came in under one set of rules and now they’re going to be judged on this other set of rules. That’s a big trust breaker, I think, and long-term I think it’s going to contribute to a degradation of that trust in institutions that Sweden is so well known for.”

Läsarinsikter:

Den andra frågan var utvidgningen av uppehållskravet från fem till åtta år, även om han sa att han var ”mindre hoppfull” att detta kunde stoppas.

Där han var hoppfull, sade han, var att framhävande av påverkan på Sveriges ekonomi av dessa förändringar i medborgarskap skulle ha mer inflytande på regeringen.

”Förhoppningen är att genom att fokusera på den ekonomiska påverkan till Sverige och dess attraktivitet utomlands, kommer vi att få lite uppmärksamhet,” sade han.

Han hoppades också att inlämnandet av samrådet faktiskt skulle läsas och ha ett visst inflytande på processen.

I USA, sade han och skrev till en senator eller kongressperson var ”en meningslös uppgift”.

”När du gör det är du faktiskt bara att registrera dig för skräppost från deras kampanj,” skämtade han.

”Jag tror att saker känns annorlunda här i Sverige. Jag tror att ur mitt perspektiv finns det något hopp om att processen kommer att följas, och processen här är att vi skickar in feedback om en föreslagen lag, och någon kommer att titta på det. Och jag tror att argumentet är ganska övertygande och förhoppningsvis kommer något att komma av det.”

Eric Peterson intervjuades av Paul O’Mahony för Sverige i Focus Podcast. Text av Richard Orange.