Hur sårbar är Sverige?
USA är Sveriges tredje största exportmarknad och står för 9 procent av landets export av varor, så den direkta effekten av tullarna som tillkännagavs på onsdagen, medan smärtsam, bör vara hanterbar.
Sveriges finansministerium uppskattar att tullarna som tillkännagavs på onsdag kommer att minska tillväxten 2025 med mellan 0,15 och 0,4 procentenheter. Detta skulle sänka tillväxtprognosen för 2,1 procent för i år till så låga som 1,7 procent, ovälkomna men inte katastrofala.
På en presskonferens på torsdag sa Sveriges finansminister, Elisabeth Svantesson, att Sveriges låga nivåer av statsskuld satte det i en starkare position än de flesta andra länder.
Den svenska nationella handelsstyrelsen uppskattade i en analys i oktober att den svenska exporten till USA skulle sjunka med 16 procent om USA införde en filt 20 procents tariff på import från alla länder bortsett från de från Kina, som skulle drabbas av en tull på 60 procent.
Tarifferna som tillkännagavs den 2 april träffade Europa av de förutsagda 20 procenten, men priserna för Kina, Storbritannien, Norge och vissa andra länder var lägre än styrelsen antog att de skulle vara i sin oktoberanalys.
Styrelsen har ännu inte justerat sina beräkningar för att ta hänsyn till detta.
Aktiekurserna för svenska företag har fallit, men inte kollapsat. OMX Stockholm PI -index, som grupper alla aktier som handlas på Stockholm -börsen, är för närvarande nära 5 procent ner på sitt slutpris den 2 april.
Den verkliga risken är vad som händer om tullarna utlöser en global lågkonjunktur, eller om de utlöser en spiral av vedergällning och motavtal.
Vilka tullar gäller för Sverige?
Trumps senaste tullar kommer att träda i kraft i två steg.
Den 5 april kommer USA att införa en 10 procents tariff på all import från alla länder. Sedan den 9 april kommer specifika tullar att tillämpas på enskilda länder beroende på deras handelsbalans med USA.
Som ett EU -land kommer Sverige att drabbas av en filt 20 procent tariff för all import.
Sverige, som en exportör av bilar och lätta lastbilar, påverkas också av de ytterligare 25 procents tullar på bilar och bildelar, som också träder i kraft den 9 april.
Som stålexportör påverkas Sverige redan av 25 procents tull på stålimport som USA införde den 12 mars. Denna tull gäller också fordonsdelar, värmeväxlare och vissa maskiner och mekaniska varor.
Vilka varor kommer att uteslutas?
Läkemedel, koppar, halvledare, trä- och träprodukter och vissa kritiska mineraler och råvaror för energiproduktion kommer att uteslutas från 20 procents filttaxa.
Detta kan vara betydelsefullt för flera svenska företag, såsom koppar gruvarbetare och smältverk Boliden, och läkemedelsföretag som exporterar från Sverige, såsom AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson och Cytiva och Otapharma.
Varor som påverkas av stål-, aluminium-, bil- och bildelarnas tullar kommer att undskyldas filten 20 procent tariff.
Vilka varor kommer att uteslutas från EU: s hämndstullar?
På presskonferensen sa Sveriges handelsminister Benjamin Dousa, att Sverige hade kommit överens med EU för att utesluta fem kategorier av produkter från alla hämndstullar mot USA.
Dessa inkluderar Kaolin Clay, som är en viktig insats för Sveriges läkemedels-, färg- och kosmetikindustri, med hälften av importen som kommer från USA, en typ av ek, läsk och sulfater och vissa plastartiklar.
Vad kommer påverkan att ha på jobb?
Biltillverkaren Volvo meddelade redan på torsdagen att den skulle behöva flytta viss produktion till USA, vilket kan leda till en minskning av produktionen och potentiellt jobb på sin största fabrik på Torslanda utanför Göteborg.
Vilken påverkan kommer att ha inflation?
Erik Thedéen, guvernör i Sveriges Riksbank centralbank, sade på torsdagen att det fanns en risk att tullarna skulle driva inflationen.
”Det finns en ganska betydande risk att detta kommer att leda till högre inflation, mest av allt i landet som medför tullarna,” sade han. ”Men det är för tidigt att utvärdera det.”
Sverige var, sade han, i en relativt stark position med inflation som för närvarande är nära Riksbankens mål på 2 procent. (I mars var inflationen i Sverige 2,3 procent, från 2,9 procent i februari).
Kan vissa svenska företag dra nytta av?
Svenska företag som har betydande produktionsmängder baserade i USA kommer att dra nytta av högre priser.
Stålproducenten SSAB producerar till exempel cirka 30 procent av sitt stål från fabriker i USA, vilket innebär att det står att se en betydande vinstökning från de tullar som fördes in förra månaden.
Andra svenska företag kommer att kompensera en del av den negativa effekten av tullar med högre priser för produktionsanläggningar baserade i USA. Företag som Volvo, Saab och AstraZeneca har alla tillverkningsanläggningar i USA.