Den 20 januari meddelade den nya amerikanska administrationen att den skulle inleda en översyn av den amerikanska handelspolitiken och undersöka behovet av att införa tullar mot alla länder som uppfattas vara nackdelar och beskatta USA: s import.
När han talade vid sitt första kabinettmöte tillkännagav USA: s president Donald Trump en plan för att träffa Europeiska unionen med 25 procent tullar.
”Vi har fattat ett beslut och vi kommer att tillkännage det mycket snart. Det kommer att vara 25 procent,” sade han.
För närvarande finns det inget formellt beslut om ovannämnda tariff, men tillkännagivandet förväntas fattas den 1 april.
Europeiska unionen (EU) lovade att svara ”fast och omedelbart” på vad den anser ”orättfärdiga” handelshinder och tidigare i februari betonade en talesman för Europeiska kommissionen att EU ”alltid kommer att skydda europeiska företag, arbetare och konsumenter från orättvisa tullar.”
Läs mer: Européerna slog tillbaka efter att Donald Trump säger att EU föddes för att ”skruva” oss
Minister Dousa: ’Alla förlorar från tullar’
Den svenska regeringen har uttryckt sin oro över de föreslagna tullarna vid flera tillfällen.
Benjamin Dousa, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och utrikeshandel, berättade för den lokala Sverige att tullkrig har inga vinnare.
”Införandet av tullar är oroande. Vi tycker uppenbarligen inte att detta är bra. Som regeringen har upprepade gånger påpekat, förlorar alla från tullar när de skapar onödig ekonomisk störning och är mycket kostsamma. Låt mig understryka vikten av att fortsätta arbetet för fri handel,” sade han.
Dousa bekräftade också Sveriges åtagande att arbeta inom EU: s ram för att formulera ett uppmätt svar.
”EU kommer att svara på ett lämpligt sätt. Det är viktigt för Sverige att alla motåtgärder som beslutas gemensamt i EU är proportionella och välbalanserade och att vi naturligtvis skyddar våra svenska intressen i dessa diskussioner.
”Från regeringens sida har vi en kontinuerlig dialog med EU -kommissionen, svenska företaget och andra medlemsstater,” sa Dousa till det lokala.
Både Sverige och USA: s ekonomier kunde känna tullrelaterad smärta
Även om Sverige är osannolikt att de kommer oskadade från ett tullkrig, skulle USA: s tullar främst påverka amerikanska företag och konsumenter, per Altenberg, berättade en handelsstrateg vid Swedish National Board of Trade (Kommerskollegium), berättade det lokala.
”Tariffer skadar alltid ekonomin som påverkar dem mest, i detta fall USA, men det skulle förmodligen också ha en negativ effekt på Sveriges ekonomi. Våra tidigare simuleringar (av en allmän 20 procent av USA: s tullar för alla länder plus en tull på 60 procent) indikerar en mycket liten negativ effekt på BNP för Sverige (endast minus 0,02 procent av Real GNP).
”Men den simuleringen tar inte hänsyn till EU-motåtgärder eller så kallade dynamiska effekter på produktivitet och investeringar. Om vi tar hänsyn till dessa faktorer, skulle de negativa effekterna vara större för den svenska ekonomin, och för enskilda företag kan effekterna vara negativa även utan ytterligare antaganden utöver de vi gjorde i vår simulering,” sade Altenberg.
Flera svenska sektorer sårbara
Vissa svenska industrier blir mer drabbade än andra.
”De största svenska exportproduktkategorierna till USA är bil- och läkemedelssektorerna,” förklarade Altenberg.
”Dessutom är timmer och papper också relativt starkt utsatta för den amerikanska marknaden.”
Om dessa sektorer står inför ökade kostnader på grund av tullar, kan svenska tillverkare och exportörer kämpa för att förbli konkurrenskraftiga på den amerikanska marknaden.
Hur konsumenter kan påverkas
För svenska konsumenter kan de direkta effekterna av amerikanska tullar vara minimala, men EU -motåtgärder kan påverka både priser och tillgänglighet av varor.
”Indirekt kan svenska konsumenter påverkas om EU -företag försöker utöka marknadsandelar i Europa för produkter som har blivit olönsamma att sälja på den amerikanska marknaden,” sade Altenberg.
”Priserna på dessa produkter skulle sannolikt falla, åtminstone på kort sikt. Å andra sidan skulle USA: s produktion i allt högre grad behöva tjäna USA: s inhemska efterfrågan till följd av tullar, så USA: s export skulle sannolikt falla också – som vår simulering visar.
”Det skulle sedan minska tillgängligheten och sätta upp trycket på priset på vissa varor som tidigare exporterats från USA till Sverige.”
Inte så ömsesidigt
Kommerskollegiums handelsstrateg påpekade också en anmärkningsvärd förändring i USA: s politik.
”Som en övergripande kommentar kan jag tillägga att en 25 procent överallt tullar skulle vara långt ifrån den tidigare rapporterade” ömsesidiga tullförslaget ”.
”Eftersom EU-tullarna är låga (2-3 procent i genomsnitt, beroende på hur du räknar), skulle ömsesidiga amerikanska tullar ha varit mycket lägre än 25 procent.
”Så den nya löften skiljer sig mycket från vad som rapporterades förra veckan, både vad gäller struktur och nivå av USA: s föreslagna åtgärder,” sade Altenberg.