Vinsttillverkning av gratis skolor är potentiellt en mördare-kampanjfråga för Sveriges socialdemokratiska opposition.
Över två tredjedelar (68 procent) av svenska väljare stöder att stoppa företag från att tjäna pengar från att driva statliga finansierade fria skolor, och det inkluderar till och med en smal majoritet (53 procent) av dem som anser sig vara ”något till rätt” politiskt.
Men socialdemokraterna har aldrig utnyttjat det.
När de var vid makten mellan 2015 och 2022, inledde de förfrågningar som bland annat föreslog att begränsa den tillåtna vinstmarginalen för företag som driver skolor, vilket gör att gratis skolor använder ett lotterisystem för att stoppa dem Cherry att plocka de bästa eleverna och ge gratis skolor mindre pengar per elev än kommunskolor. Inget av dessa förslag tog sig till stadgan.
Så det var en liten överraskning att när partiet kämpade i valet 2022 för ett totalt förbud mot företag som extraherade vinster från fria skolor, trodde få att de kunde dra av det.
I sitt försvar saknade regeringen majoritet från 2014-2018 och var beroende av det pro-fria skolcentret och liberala partier för sin majoritet från januari 2019. Många av dessa förslag lades till parlamentet och röstade ner.
Centerpartiets position har sedan förändrats och förändrat kalkylen.
År 2023 började dess ledare Muharrem Demirok kräva att företag tillfälligt skulle avskedas från sin rätt att extrahera vinster från skolor de driver om de bedöms uppträda dåligt.
Detta har i teorin gjort löften från oppositionspartierna, och i synnerhet socialdemokraterna för att köra igenom den fria skolreformen ser mer trovärdig ut.
Eller så skulle det ha, om de högra partierna inte hade kommit dit först.
På måndag fick Sveriges utbildningsminister, Johan Pehrson, slutsatserna från regeringens egen utredning, som han skröt skulle hamna med att ”aktiemarknadshjul-återförsäljare” kastades ”först” från utbildningssektorn.
Han beslutade ”den utbredda naiviteten runt fria skolor” och hävdade att ”socialdemokraterna har pratat om fria skolor i minst 25 år utan att göra något åt det.”
Undersökningen rekommenderade att förbjuda företag som startar en ny skola eller köper en befintlig från att ta ut vinsten under de första fem åren. Det rekommenderade att ge de svenska skolorna inspektör för att förbjuda skolor från att ta ut vinsten om de presterar dåligt.
Det rekommenderade att begränsa i vilken utsträckning gratis skolföretag kan avleda finansiering från staten (snarare än från kommuner) för vinst. Det rekommenderade till och med att alla enskilda skolor ska ha konton så att det är möjligt att dokumentera hur mycket av de pengar de får per elev som går till skolan.
Beroende på om de också är skyldiga att göra denna offentliga information, kan det göra det svårare att ta ut vinster eller korssubventionera andra skolor som ägs av samma företag.
Free Schools och deras lobbyorganisationer uttryckte upprörelse, med Andreas Mörck, chef för handelsgruppen Almega Utbilning, dekryterade förslagen som en ”häxjakt” som hotar den fortsatta existensen av fria skolor, och Internationella Engelska Skolan-kedjan och hävdar att välfunktionerna skulle vara ”avskedade vid knänen”.
Men för Niels Paarup-Petersen, utbildningens talesman för centrumpartiet, var detta bara spelverkande.
”Biten om att de får mindre statlig finansiering är en faktisk förändring eftersom det kan vara skadligt för den totala budgeten. Men resten av detta borde inte vara ett stort problem för de stora företagen,” sa han till det lokala. ”Det mesta kommer inte att ha någon effekt alls.”
Vad det kan göra, medgav han, skulle lera vattnet för att göra det svårare för dagens oppositionspartier att kampanj i valet 2026 om fri skolreform.
”Kanske,” sa han. ”Men det kan också vara så att regeringen inte kommer att kunna driva detta genom parlamentet före valet. Jag tror inte att alla parter i regeringen ser samma lösningar i denna fråga.”
Vad mer har hänt i politiken?
Socialdemokraterna har pumpat ut politiska förslag som skulle diskuteras och röstas om på partikongressen i maj.
På tisdag höll de en presskonferens för att starta sina ”offensiva mot marknadsfel”, som inkluderade ett förbud mot utvinning av vinster från skolor och dagvårdscentra, avskaffande av privata företags rätt att fritt etablera skolor, hälsokliniker, vårdcentraler och andra statliga finansierade välfärdstjänster och ansträngningar för att öka konkurrensen i ”icke-funktionsmarknader”.
Klimatministern Romina Pourmokhtari inledde en attack på det gröna partiet och anklagade dem för SVT: s nyhetsprogram för Agenda och återigen i en debattartikel i Expressen -tidningen, för att stjäla ett förslag att föra in ett utsläppssystem för vägtransport från det egna liberala partiprogrammet.
Det officiella rådet för svenska judiska samhällen rapporterade den vänstra parti -parlamentsledamoten Lorena Delgado Varas till polisen för hatbrott, eller Hets Mot Folkgruppspå grund av hennes beslut att dela en ”djupt antisemitisk bild” på webbplatsen för sociala medier X, tillsammans med ett uttalande ”kontrollerar de sionistiska judarna världen”.
Den Sverige demokratens parlamentsledamot Jörgen Grubb har beskrivit Joakim Medin, den svenska journalisten som fängslades i Turkiet, som en ”kommunist”, har tidningen Expo Anti-Extremist rapporterat.
Politik i Sverige är den lokala veckans analys, guide eller ser fram emot vad som kommer upp i svensk politik. Uppdatera dina nyhetsbrevinställningar för att ta emot det direkt till din inkorg.