Vad sa utredningen?
Undersökningen krävde att göra det möjligt att avvisa asylansökningar i fler fall än vad som för närvarande är tillåtet, liksom att tillåta migrationsbyrån att förklara en ogrundad asylansökan som ”tydligt ogrundad”. Detta skulle innebära att den sökande måste lämna landet, och skulle också innebära, om de väljer att överklaga, att de inte kan stanna i landet medan deras överklagande hanteras.
Utöver detta föreslår utredningen ”avskaffande av möjligheten att beviljas permanent uppehåll för vissa grupper”.
Vilka grupper ingår?
Enligt förslaget skulle de nuvarande grupperna inte längre vara berättigade till permanent uppehåll, oavsett hur länge de har bott i Sverige:
Det nya förslaget skulle också gälla familjemedlemmar som är i Sverige vid familjeåterföreningstillstånd kopplade till personer i ovanstående grupper.
Kvotflyktingar skulle inte längre utfärdas permanenta uppehållstillstånd som sitt första tillstånd, utan skulle istället utfärdas med ett tillfälligt uppehållstillstånd i tre år om de har flyktingstatus, eller 13 månader om de är i alternativt behov av skydd.
Slutligen skulle invandrare som har dömts för ett brott inte längre vara berättigade till permanent hemvist.
Hur kommer det att påverka varaktigt bosatta?
Enligt nuvarande regler kan icke-EU-medborgare som har bott i Sverige med uppehållstillstånd i fem år, utan pauser, ansöka om status som Varaktigt Bosatteller långsiktig bostad, som ger dem ett EU: s uppehållstillstånd med minst fem års giltighet, och som automatiskt förnyas när den löper ut. Detta är ett uppehållstillstånd som beviljas enligt EU -lagen snarare än svensk lag.
Av främst praktiska skäl har människor i denna grupp tidigare beviljats permanent uppehåll enligt svensk lag samtidigt som långsiktig hemvist enligt EU-lagen.
Enligt de nya reglerna skulle människor i denna grupp, istället för att beviljas permanenta uppehållstillstånd vid sidan av status som Varaktigt Bosattbeviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd med en femårig giltighet. De skulle också få ansöka om och beviljas ett uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige.
De skulle också få arbeta i Sverige utan att behöva ansöka om ett arbetstillstånd, liksom deras familjemedlemmar, trots att de inte har permanent uppehåll.
Människor i denna grupp skulle fortfarande kunna ansöka om permanent hemvist enligt svenska regler om de kvalificerar sig, till exempel som arbetstillståndsinnehavare eller en annan form av tillstånd som fortfarande är berättigad till permanent hemvist.
Hur kommer det att påverka så kallade ”spårväxlare”, som bytte från en asylansökan till ett arbetstillstånd?
Systemet ”spårändring”, som avskaffades den 1 april 2025, har redan effektivt gjort det omöjligt för människor som bodde i Sverige under detta system att ansöka om ett arbetstillståndsförlängning från Sverige.
Det kan emellertid fortfarande finnas några spårväxlare som har giltiga uppehållstillstånd efter detta datum som skulle vara berättigade till permanent hemvist när deras nuvarande tillstånd har slut.
För att förhindra detta har utredningen föreslagit att införa en ny klausul till utlänningslagen som skulle ange att tiden som tillbringas i Sverige på ett spårändringstillstånd inte längre skulle räkna med ett permanent uppehållstillstånd.
Vad sägs om medborgarskapsapplikationer?
Enligt de nuvarande reglerna måste medborgarskapssökande antingen ha ett permanent uppehållstillstånd (enligt svenska regler), har permanent uppehållsrätt (enligt EU: s regler) eller permanent uppehållsstatus (ett uppehållstillstånd efter Brexit).
Det nya förslaget skulle innebära att vissa grupper av invandrare inte skulle vara berättigade till något av dessa tillstånd, vilket effektivt skulle kunna hindra dem från att vara berättigade till svenskt medborgarskap.
För att låta människor i de drabbade grupperna fortfarande kunna ansöka om medborgarskap i framtiden föreslår utredningen att ändra regler för medborgarskap för att tillåta sökande från dessa grupper att ansöka om de antingen har ”väl grundade möjligheter att beviljas ett långsiktigt uppehållstillstånd,” eller om de har levt i Sverige i tio år med tillfälliga uppehållstillstånd.
När skulle dessa regler träda i kraft?
För det första är detta bara ett förslag, så det har inte godkänts i parlamentet ännu och det kan förändras mellan nu och bli lag.
Med det sagt har regeringen och de Sverige demokraterna en majoritet i parlamentet, så det är troligt att den kommer att gå.
Det har för närvarande ett förutsagt implementeringsdatum den 12 juni 2026.