Den genomsnittliga prisförändringen för de 45 000 artiklarna som ingår i Matpriskollens jämförelser svävade runt noll i maj, med en mycket liten ökning med bara 0,1 procent för matvaror specifikt.
”Det här är bra, det är faktiskt riktigt bra,” sa Matpriskollens grundare och VD, Ulf Mazur.
Vissa enskilda föremål såg en prisökning förra månaden, till exempel kött. Priset på köttfärs ökade med 2,3 procent. Nötkött ökade med 1,6 procent och lamm-, spel- och kalvkött ökade med 1 procent.
Enligt Mazur ökar priset på kött till ökad efterfrågan och lägre utbud än tidigare månader. Och han förväntar sig inte att priset börjar sjunka snart.
”Det verkar inte som att priset på kött har toppat,” sade han. ”Priset på nötkött kan fortsätta gå upp.”
Frukten sjönk med 3 procent, olja och vinäger gick ner med två procent, bär var 1,1 procent billigare och färska grönsaker 0,6 procent billigare. Fisk sjönk också i pris med 0,7 procent. Vissa av dessa droppar beror sannolikt på säsongseffekter.
Trots dessa siffror är många produkter fortfarande dyrare – mycket mer i vissa fall – än de var för ett år sedan.
I maj var kaffe 29,9 procent dyrare än det var för ett år sedan, choklad 23,4 procent dyrare och bär 14,5 procent dyrare.
Det fanns också några produkter som var billigare. Oljor och vinäger var 9,7 procent billigare jämfört med för ett år sedan, kategorin ”marinader och grill” var 1,8 procent billigare – förmodligen eftersom många föremål i den kategorin innehåller olja – och ägg var också något billigare med en minskning med 1,1 procent jämfört med förra året.






