Hur påverkar Sveriges ”spårförändring” upphävande arbetstillstånd?

Erik Lindgren

Hur påverkar Sveriges "spårförändring" upphävande arbetstillstånd?

Vad händer?

Från 1 april kommer en lag som tillät avvisade asylsökande att ansöka om ett arbetstillstånd utan att behöva lämna Sverige (förutsatt att de hade varit anställda i minst fyra månader och uppfyllde alla andra krav för ett arbetstillstånd) avskaffas.

Detta påverkar inte bara framtida avvisade asylsökande som kanske vill ändra till ett arbetstillstånd, utan också de som har gjort förändringen tidigare och för närvarande lever och arbetar i Sverige – men kommer efter 1 april att inte kunna förlänga sitt nuvarande tillstånd.

Det lokala talade med Migration Agency: s vice uppgiftschef för arbetstillstånd, Hanna Geurtsen, för att hjälpa till att förklara exakt vem som påverkas och vad det betyder för dem.

Vem påverkas?

Alla som är på ett tillfälligt arbetstillstånd som de bytte till efter deras asyl- eller skyddsapplikation avvisades via de så kallade spårbyte (”Spårändring”).

Men, och detta är viktigt, du måste kontrollera det ursprungliga beslutet att ge dig ett arbetstillstånd för att se vilket juridiskt stycke Migrationsbyrån baserade sitt beslut på.

Om beslutet baserades på kapitel 5, punkt 15A i Swedish Aliens Act (utlängslagen) detta innebär att du fick ett arbetstillstånd under spårbyte Regler – vilket innebär att du kanske inte kan förlänga ditt tillstånd när det löper ut. Du bör kunna se i ditt ursprungliga beslut vilket stycke som användes för att ge dig ett arbetstillstånd.

Geurtsen berättade emellertid för det lokala att byrån i vissa fall av tidigare asylsökande beviljade ett arbetstillstånd enligt standardtillståndsregler – så om ditt beslut baserades på ett annat stycke än 5: 15A, påverkas du inte av skrotningen av spårbyte.

Hur många människor påverkas?

Migrationsbyrån uppskattar att cirka 4 700 personer som bor i Sverige kommer att påverkas av avskaffandet av spårförändringar, vilket inte bara kommer att tvinga tidigare asylsökande som har använt detta alternativ för att lämna landet, utan också deras familjer.

Cirka 1400 av de 4 700 personerna är familjemedlemmar, enligt migrationsbyrån.

Det finns idag cirka 2 200 giltiga spårbyte Tillstånd och cirka 2500 öppna applikationer.

De drabbade kan stanna i Sverige tills deras nuvarande tillstånd löper ut – de behöver inte lämna exakt den 1 april.

Varför måste de drabbade lämna Sverige?

Normalt är tumregeln att arbetstillstånd sökande måste ansöka från utlandet. Det gäller alla (eller de flesta, eftersom det finns undantag), inte bara tidigare asylsökande.

År 2008 införde Center-Right-regeringen vid den tiden ett undantag för människor som hade anlänt som asylsökande, fick sin asylansökan avvisad men som då var anställda. Detta tillät dem att ansöka om ett arbetstillstånd från Sverige.

Det är undantaget som nu skrotas.

Om du undrar varför det påverkar människor som redan har gjort den förändringen, kan du för att generera det så här: När en spårväxlare alltid är en spårväxlare.

När migrationsbyrån tittar på huruvida de ska tilldela sökande en förlängning av arbetstillstånd, tittar de på enligt vilket juridiskt stycke de fick sitt nuvarande tillstånd. Om det stycket var 5: 15A, som från 1 april inte längre kommer att existera, kan de inte längre ge dem ett undantag från regeln att du måste ansöka om ett arbetstillstånd från utlandet.

Det betyder i allmänhet att de måste lämna Sverige och ansöka från utlandet istället (se nedan för andra möjligheter).

Inga övergångsregler föreslogs av regeringen (trots experternas uppmaning) vilket innebär att även många människor som ändrade spår tidigare påverkas.

Vad sägs om permanent hemvist?

Om du redan har permanent hemvist påverkas du inte.

Om du har ansökt eller håller på att ansöka om permanent hemvist påverkar detta dig också, såvida du inte råkar få ett beslut före 1 april. Men om du inte har fått ett beslut senast den 1 april kan din ansökan om ett permanent uppehållstillstånd mycket väl avvisas.

Finns det verkligen ingen chans att stanna?

Kanske, men det är extremt komplicerat. Vi försöker förklara.

Migrationsbyrån har sagt att den kommer att titta på om det finns andra skäl till varför människor kan stanna, eller om det är möjligt att de kan kvalificera sig för undantag.

I det här fallet är det viktigt om deportationsbeslut som folk fick när deras asyl avvisades är fortfarande aktivt och giltigt eller har gått ut, så leta upp detta om du är påverkad.

”För individen kommer det att vara avgörande om du har en deportationsorder som fortfarande är giltig den 1 april,” sade Geurtsen och säger att denna faktor enormt påverkar hur många friheter byrån kan ta.

Om deportationsbeslutet fortfarande är aktivt kan migrationsbyrån utfärda en så kallad Verkstyngeetshinder – ”Hinder för verkställighet”, eller med andra ord tillstånd som utfärdats till personer som har beordrats att lämna Sverige men inte kan, till exempel om deras hemland vägrar att acceptera dem. Men notera att kriterierna för en Verkstyngeetshinder är extremt smala, så chansen att ta emot en är mycket små.

Om deportationsbeslutet har gått ut (dvs. om mer än fyra år har gått sedan beslutet fick juridisk kraft) ser oddsen för att hålla sig bättre ut.

Om den sökande inte har en deportationsorder mot dem som fortfarande är giltig senast den 1 april och har andra skäl för ett tillstånd (som familjeband, anställning eller liknande), kan de ansöka om tillståndet samtidigt som de ansöker om permanent uppehåll om de uppfyller kraven. Migrationsbyrån kommer sedan att bedöma om de kan få permanent hemvist eller inte.

”Om du har varit här, så att du kvalificerar dig för ett permanent uppehållstillstånd och ditt beslut om deportation har löpt ut, kan vi överväga och eventuellt bevilja ett permanent uppehållstillstånd,” bekräftade Geurtsen.

Läsarinsikter:

Om byrån finner att den sökande inte kvalificerar sig för permanent uppehåll, kommer de då i nästa fall att titta på om det finns en anledning till varför han eller hon kan få ett tillståndsförlängning med ett undantag från regeln att du måste lämna Sverige för att få din ansökan prövad.

Sådana undantag kan till exempel vara att en sökande har bott i Sverige i många år och kanske har barn som också har bott i Sverige under många av sina formativa år. Det är viktigt att notera att inget av detta är en viss garanti för att du får ett undantag. I slutändan kommer migrationsbyrån att titta på allas individuella situation, så det är inte möjligt att säga ett tydligt ”ja” eller ”nej” i den här artikeln.

”Vi kommer att titta på alla omständigheter. Men för ett stort antal kommer det förmodligen att sluta med att vi noterar att ja, det finns ett anställningsavtal, det uppfyller villkoren, men det finns inga skäl att göra undantag och du måste lämna landet i enlighet med din deportation för att ansöka om ett nytt bosättningstillstånd från utlandet,” sade Geurtsen.

Hon berättade för det lokala att byrån har lite ”utrymme att manövrera” när det gäller att följa lagen som fastställts av regeringen och parlamentet, men medgav: ”Det är tufft för en myndighet att behöva göra nya deportationsorder för människor som innan en lagändring troligen skulle ha fått ett positivt beslut och ett utökat arbetstillstånd.”

”Vår utmaning nu är att nå alla de drabbade för att kunna ge dem rätt information, eftersom det här är människor som redan är i ett system och har pågående giltiga uppehållstillstånd.”

Om jag tappar rätten att stanna i Sverige, kommer jag att kunna återvända?

Ja, åtminstone i teorin. Du kan ansöka om ett nytt svenskt arbetstillstånd så snart du har återvänt till ditt hemland eller ett annat land där du har rätt att stanna.

Problemet är att det kommer att betraktas som ett nytt arbetstillstånd, inte en förlängning, vilket innebär att du måste gå igenom alla steg från början. I det värsta fallet kan din arbetsgivare behöva återanvända din position för att uppfylla alla krav.

Men så länge du följer ditt deportationsbeslut och lämnar Sverige i tid när migrationsbyrån berättar för dig, riskerar du inte att få ett förbud mot att återvända, vilket innebär att du kan komma tillbaka på ett nytt arbetstillstånd även om du fortfarande har ett aktivt deportationsbeslut.

”Den tid du har tillbringat här att arbeta kan beaktas i en framtida ansökan om ett permanent uppehållstillstånd,” sade Geurtsen.

”Det viktigaste som du måste undvika är att få ett förbud mot att återvända. Om du får ett förbud mot att återlämna det gäller normalt för hela Schengenområdet under en viss tid, och att ha ett jobb i Sverige räcker vanligtvis inte för att återkalla ett sådant förbud.”

Varför händer detta?

Det är en del av regeringens flaggskepp ”Migration Paradigm Shift” som de tre högerkoalitionspartnerna enades tillsammans med den högra höger Sverige-demokraterna i det så kallade Tidö-avtalet, som slogs efter Sveriges allmänna val 2022.

Ett av syftena är att begränsa asylmigrationen i synnerhet och spårbyte har anklagats för att locka människor som ansöker om asyl trots att de vet att de inte faktiskt är berättigade.

”Det är avgörande för att upprätthålla förtroende för vårt migrationssystem att de som har fått en deportationsorder också lämnar landet. Dessa förslag minskar incitamenten att förbli i Sverige efter en deportationsbeslut,” sade migrationsminister Johan Forssell i ett uttalande när regeringen presenterade budet om skrapningsändringar i 1 april.

FRAMSTÄLLNING:

Avskaffande av spårförändringar var ursprungligen en del av ett stort lagstiftningspaket för att reformera svenska arbetstillstånd och var tänkt att träda i kraft i juni tillsammans med resten av reformerna. Men sedan ingick det i en separat proposition, som skickades till relevanta organisationer och byråer för samråd i februari, och snabbt spårades med startdatumet framåt till 1 april. Det godkändes av parlamentet den 12 mars.

Rådet för lagstiftning – det parlamentariska organet som granskar lagförslag innan de går inför parlamentet för att säkerställa att de är i linje med konstitutionen – hade uppmanat regeringen att överväga övergångsregler innan de går vidare med reformen.

”Ur ett lika behandlingsperspektiv ifrågasätter rådet för lagstiftning lämpligheten med att tillåta en myndighets behandlingstider att vara avgörande för huruvida en ansökan ska behandlas enligt den nya eller äldre formuleringen,” skrev den.

Men regeringen överträffade kritiken och hävdade att syftet med att avskaffa spårförändringar var att skapa större incitament för dem med deportationsbeslut om att lämna Sverige. ”(I) T är viktigt att de nya reglerna snabbt har en inverkan”, skrev den i lagförslaget.

Den här artikeln var skriven av den lokala och har fakta-kontrollerad av migrationsbyrån.