Förklarat: Vad Sveriges ekonomiska utsikter betyder för utländska invånare

Erik Lindgren

Förklarat: Vad Sveriges ekonomiska utsikter betyder för utländska invånare

Under de senaste veckorna har den svenska Krona stärkt sig mot både dollarn och euron. Livsmedelspriserna steg knappt i mars och det ser ut som att lönerna kan öka mer än inflationen i år.

Vad finns i horisonten för den svenska ekonomin? Hur kan det påverka invandrare som bor här, och bör du ändra din ekonomiska strategi när värdet på Krona stiger?

Vad kan vi förvänta oss för den svenska ekonomin 2025?

”Vi är en liten, öppen ekonomi,” berättade SEB hushållsekonom Américo Fernández till det lokala och talade några dagar innan USA: s president Donald Trumps planerade tullar på EU -varor trädde i kraft den 2 april.

”Vi kan inte undvika att påverkas av dessa saker,” sade Fernández, medan vi tilllade att ”nya presskonferenser från Donald Trump”, gjorde det svårt att göra några allvarliga förutsägelser när det gäller ekonomin.

”Bortsett från den formella ansvarsfriskrivningen under dessa osäkra tider, där Trump har ett riktigt fast grepp om aktiemarknaden, men också ekonomisk utveckling runt om i världen, skulle jag säga att förra året var lite besvikelse när det gäller ekonomisk tillväxt,” sade han.

”Vi trodde att svenska hushåll skulle gå ut på staden och konsumera, och att det skulle ge mycket tillväxt, särskilt när räntorna sjönk. Resultatet var motsatsen.”

I stället för ökad konsumtion fortsatte svenska hushåll att rädda, vilket så småningom ledde till nolltillväxt förra året. Den ursprungliga prognosen för i år, sa Fernández, såg också bra ut.

”Vi tänkte” okej, ett par räntesänkningar igen, och då kommer svenska hushåll att konsumera ”. Nu är det lite mer osäkert. Livsmedelspriserna, inflationen kommer tillbaka i horisonten, det är lite oroande. Vi ser att konsumenternas förtroende inte riktigt är så positivt.”

Det är dock inte alla dåliga nyheter.

”Vi tror fortfarande att lönerna kommer att öka lite mer än inflationen, vilket innebär att köpkraften kommer att öka i år. Vi har skattesänkningar för många människor i Sverige som arbetar, och även om vi inte har mer planerat eller förutspått räntesänkningar, har hypotekskostnader minskat,” sade Fernández.

”Så många saker går i rätt riktning, och vi tror att, särskilt under andra halvåret, kommer vi att ha ett tydligt tillväxtscenario, med svenska hushåll som går tillbaka till mer regelbunden konsumtion.”

Trots de svarta molnen i horisonten tror han fortfarande att hushållen kommer att märka en förändring i deras ekonomi under det kommande året.

”Det beror på den lön du har naturligtvis, och om du bestämmer dig för att konsumera den eller inte. Men om vi tittar på den 3,4 procents löneförhöjningen som arbetskraftsföreningarna diskuterar just nu, om du har en lön för låt oss säga 40 000 svenska kronor, skulle det ge cirka 900 kronor mer varje månad,” sade han, medan han lägger till att planerade skatter tillägger mer på det.

Detta sa han skulle vara ”betydande” för människors plånböcker. ”Men från Ett historiskt perspektiv skulle jag inte säga att detta är ett stort lönår. Så jag skulle säga att det kommer att bli en måttlig effekt. ”

Vad sägs om Krona? Kommer det att bli starkare eller svagare?

Valutakurser är notoriskt svåra att förutsäga, och den svenska kronan är inte annorlunda.

”Alla, varje svensk ekonom under de senaste tio åren har sagt” Detta kommer att vara året som den svenska Krona kommer att stärka ”, och vi har haft ett decennium av en svagare svensk Krona. Och det första året vi tror på motsatsen, då får vi en starkare svensk Krona,” sa Fernández.

Anledningen till uppgången är inte klar, men Fernández anser att det finns några faktorer som kan spela en roll.

”Den svenska Krona blir vanligtvis svagare i tider med ekonomisk osäkerhet, som det vi ser nu. Men vad som händer i det här fallet är att landet som huvudsakligen har skapat den ekonomiska osäkerheten är USA, vilket innebär att vi inte har ett tryck för amerikanska dollar. I stället har du mer av en säker fristad i den svenska Krona och i euro.”

På kort sikt, sade han, kommer hushållen att märka skillnaden under sommaren när de åker på semester.

”Om du planerar en semester utomlands har vi haft ett decennium av en svag krona, svag köpkraft utanför Sveriges gränser. Nu kommer vi förmodligen att ha en starkare sommar, som kan ge hushållen lite andningsrum i den meningen.”

Det är inte det enda positiva vi kan förvänta oss att se på kort sikt.

”En stark svensk Krona dämpar också eller minskar risken för att importera inflation,” tilllade Fernández. ”Detta var motsatsen under de höga inflationsåren, när vi hade en svag svensk Krona, importerade vi mycket inflation, eftersom vi importerar en hel del varor som vi var tvungna att betala mer för. Nu har vi motsatt situation, vilket är bra för inflationen.”

På lång sikt kan emellertid en starkare svensk Krona faktiskt vara dåliga nyheter för ekonomin.

”Vi är ett riktigt starkt exporterande land, och om vi har en stark svensk Krona dämpar den exporten. Det är inte bra för våra större exportföretag. På lång sikt skulle de se minskade intäkter, och det är inte bra för arbetsmarknaden eller i längre perspektiv för hushållen.”

Vad sägs om internationella hushåll med inkomst eller besparingar i en annan valuta?

Medan människor som får betalt i euro eller dollar kan ha sett en minskning av sin inkomst när Krona har stärkts, rekommenderar Fernández inte att byta om den valuta du betalar ännu.

”Även om samma lön i amerikanska dollar är värt mindre i Sverige idag än det var för ett år sedan, skulle jag inte ändra så mycket i min strategi, eftersom Krona och växelkursen i allmänhet är mycket flyktiga och mycket svåra att förutse,” sade han.

”Jag skulle inte säga att detta nödvändigtvis är effekten vi kommer att se om ett års tid.”

När det gäller utländska investeringar rekommenderar Fernández att investerare håller fast vid sina investeringar och inte säljer ännu.

”Vi har ett ordstäv i Sverige, Sitt fortfarande jag båtensitta still i båten, vilket betyder ”gör ingenting”. Vara balanserad. Reagera inte för mycket på aktiemarknaden, för det spelar ingen roll vilken ekonom eller vilken strateg du pratar med, ingen vet faktiskt vart aktiemarknaden går. ”

Det enda vi vet är att när det finns många dystra nyheter, skapar det mycket osäkerhet, som människor reagerar på. Vi har mycket besättningsinstinkt på aktiemarknaden, vilket innebär att människor tenderar att få panik och sälja vid en lägre punkt och sedan komma tillbaka till ett mycket högre pris. Så hushållen i allmänhet ska bara spela det coolt och försöka rida ut denna osäkra våg. ””

Detsamma gäller för andra typer av besparingar i utländska valutor, som pensioner.

”Vi lever längre och längre. Livslängden, åtminstone i Sverige, är över 80. Jag skulle inte basera min långsiktiga pensionsstrategi på dessa kortsiktiga rörelser. Jag skulle inte ändra min långsiktiga pensionsstrategi bara på grund av de senaste veckorna eller den senaste månaden.”

Även om det kan vara frestande att få ut det mesta av växelkursen och äntligen göra det stora utländska köpet du har tänkt på i flera år, särskilt eftersom räntorna i euroområdet kan falla längre, rekommenderar Fernández att hålla det långsiktiga perspektivet i åtanke.

Ta dessa beslut som en del av en långsiktig strategi, inte med ett tidsperspektiv. Om du tror ”Jag borde köpa det här huset eller den här egenskapen nu, för nu är det särskilt en bra möjlighet”, det skulle bara vara en solid strategi om det är något du fortfarande kommer att ha råd med fem eller tio år i raden. ”